Wat is ziekte in de Chinese Geneeskunde?

Ziekte is een disharmonie. De Chinese geneeskunde richt zich op het herstellen van de balans. De patiënt wordt bekeken als een geheel met fysieke en mentale kenmerken. De Chinese Geneeskunde helpt u met vijfduizend jaar oude kennis. Deze is gebaseerd op concepten zoals Yin en Yang, de Vijf elementen, Qi, Meridianen en orgaansystemen.

De mens krijgt van zijn beide ouders basisenergie – Jing – mee. Deze energie bepaalt de constitutie. Iemand met een sterke constitutie is minder vatbaar voor ziekte dan iemand met een zwakke constitutie. Afhankelijk van uw levensstijl kunt u uw basisenergie conserveren of uitputten. Een natuurlijke dood is een gevolg van een volledige uitputting van deze basisenergie. Omgevingsfactoren kunnen ziek maken. Iemand met een sterke constitutie en gezonde levensstijl wordt alleen ziek als de omgevingsfactoren relatief sterker zijn dan de weerstand van de mens. Bijvoorbeeld, tegen de Koude van de Noordpool is ook een sterke constitutie niet bestand. De energie van een gezond mens is ‘relatief’ in balans. Kleine schommelingen worden door het lichaam zelf gecorrigeerd. Dit is het zelfgenezend vermogen van de mens. Ziekte treedt op als de energie langdurig uit balans is en niet door het lichaam zelf kan worden hersteld. In de Traditionele Chinese Geneeskunde is een behandeling er altijd op gericht de balans te herstellen.

De Chinese geneeskunde is gebaseerd op systemen en begrippen zoals Yin en Yang, de Vijf elementenleer, Qi, Meridianen en orgaansystemen. Als u hierover meer wilt weten, klik dan door via deze links.