Te weinig energie

Er zijn nogal wat oorzaken voor vermoeidheid. Overmatig sporten is er een van, maar vermoeidheid kan ook ontstaan na een operatie of ziekte. Het kan een bijverschijnsel zijn van medicijngebruik, of het gevolg van een interne aandoening. In het algemeen is vermoeidheid kortdurend; normaal gesproken herstelt het organisme {het lichaam?} zich snel. Maar als de klachten aanhouden of het dagelijks leven beïnvloeden, dan is het zaak om er iets aan te doen. Dit geldt zeker voor vermoeidheid die het gevolg is van stress, omdat deze kan leiden tot overspannenheid, depressie of zelfs een burn-out.
De ene vermoeidheid is de andere niet. We kunnen geestelijk moe zijn, lichamelijk moe of te maken hebben met een combinatie van beide. Vermoeidheid manifesteert zich als volgt: u heeft nauwelijks energie om iets te ondernemen en/of er is sprake van verminderde concentratie en lusteloosheid. Voor alle vormen van vermoeidheid geldt dat zij een deel van de dag aanwezig kunnen zijn of voortdurend.
Binnen de Chinese Geneeskunde wordt vermoeidheid gezien als een tekort en/of een stagnatie van Qi. De onderliggende oorzaak hiervan is vaak een verstoring van de orgaansystemen, met name de Milt-, Nier-, Lever- en Long-orgaansystemen. Het orgaansysteem Milt transformeert energie uit voeding. In de Nier is de basisenergie van een mens opgeslagen. De Lever zorgt voor de vrije doorstroming. De Long zorgt voor de verspreiding van Qi met behulp van de ademhaling. Bij een verstoring van de Milt wordt er te weinig energie aangemaakt. Bij een langdurig tekort van energie wordt de basisenergie in de Nier aangetast. Door een verstoorde Leverfunctie raakt de energiedoorstroming geblokkeerd. Bij een verstoorde Longfunctie komt de energie niet op de plekken waar ze nodig is. Bij langdurige vermoeidheid zijn vaak meerdere orgaansystemen aangetast. Dit in overeenstemming met hun onderlinge relatie.
De behandeling probeert stagnaties op te lossen en het functioneren van de orgaansystemen te verbeteren. Zo wordt de energiehuishouding weer hersteld. Dit kan het beste door middel van Chinese kruiden, in combinatie met Acupunctuur en TuiNa-behandelingen. Het herstel is afhankelijk van meerdere zaken: levensstijl, constitutie, de duur van de vermoeidheid en een juiste diagnose van de oorzaak van de vermoeidheid.