Genezen met ‘handen’

TuiNa, Chinese massagetherapie, maakt gebruikt van verschillende massagetechnieken en manipulaties. De methode is vooral geschikt voor de behandeling van het bewegingsapparaat (spieren, pezen en botten) en het verhelpen van pijnklachten.

TuiNa-therapie is een belangrijke behandelmethodiek in de TCG. Het is een externe behandelmethode met een grote variëteit aan massage- en manipulatietechnieken. Basistechnieken zijn bewegingen zoals duwen, vegen, wrijven, kneden, draaien, drukken, trekken, kloppen en vibreren. Maar TuiNa kent ook passieve bewegingen zoals ??? {voor de duidelijkheid zou ik hier een voorbeeld toevoegen}. Vanuit een TCG-diagnose, die bestaat uit onder andere het stellen van vragen en een tong- en polsdiagnose, stellen wij een behandelplan op. In dit plan staan de verschillende technieken die de TuiNa-therapeut zal toepassen. De selectie van technieken is erop gericht voor elk punt of gebied van het lichaam het maximale helende effect te bewerkstelligen. TuiNa-therapie wordt toegepast om:

  • stagnaties in de meridianen op te heffen;
  • de vrije circulatie van Qi en bloed te reguleren en te bevorderen;
  • de dynamische balans tussen Yin en Yang te handhaven of te herstellen;
  • ziekteverwekkende factoren te verwijderen;
  • de lichaamsweerstand te versterken.

TuiNa-therapie is zeer effectief voor het behandelen van klachten die te maken hebben met de wervelkolom, de gewrichten, de spieren en de pezen. Naast deze fysieke klachten is TuiNa zeer geschikt om problemen zoals vermoeidheid en stress te behandelen. Eventueel, afhankelijk van de klacht en de cliënt, kan TuiNa worden gecombineerd met Acupunctuur of een Chinese kruidenbehandeling. Het primaire effect van TuiNa is het herstellen van balans. Ziekte wordt in de TCG gezien als een verstoring van de dynamische balans tussen Yin en Yang. Dit maakt TuiNa ook in preventieve zin zeer effectief.