Hoe verloopt het consult?

Na een vraaggesprek kijkt de therapeut naar uw tong en voelt uw pols. Op basis van de diagnose stelt hij of zij een behandelplan op. Als gevolg van de behandeling kunt u zich aangenaam moe of loom voelen. Voor de behandeling dient u op een aantal zaken letten, waaronder uw voeding.

Een consult begint met een uitgebreid vraaggesprek. Doel is om informatie te verzamelen die te maken heeft met de klacht. De therapeut voelt uw pols en bekijkt uw tong. In sommige gevallen wordt ook het deel van het lichaam bekeken onderzocht waar de klacht zich voordoet. Dit alles leidt tot een diagnose. Op basis van deze diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Het behandelplan kan bestaan uit een of meer behandelmethodes: Acupunctuur, TuiNa-therapie en Chinese kruidentherapie. Deze worden tegelijkertijd of achtereenvolgend in een behandeling toegepast. Soms zijn aparte behandelingen nodig. Het behandelplan kan ook voedings- en leefstijladviezen omvatten. Bij het opstellen van een behandelplan wordt de frequentie van de behandelingen aangegeven:

- voor Acupunctuur en TuiNa is dit doorgaans eenmaal per week;
- voor Chinese kruidentherapie is het ongeveer eenmaal per maand.

We proberen altijd een prognose te geven over de verwachte tijdsduur (het totale aantal behandelingen en het totale aantal weken).

Na de behandeling
Velen voelen zich na een behandeling aangenaam moe of loom. Dit is een teken dat u ontspannen op de therapie reageert. Doorgaans vermindert deze reactie na een paar behandelingen. Soms kan het behandelde lichaamsgedeelte dof of zwaar voelen. Dat is normaal. U hoeft zich daarover geen zorgen te maken.

Voor de behandeling
Teveel eten of honger kan het effect van de behandeling verminderen. Verkleuring van de tong vertekent de tongdiagnose. Daarom vragen wij u op de dag van het consult de tong niet te poetsen. Ook is het belangrijk om vlak van tevoren geen koffie te drinken of drop te eten en geen andere zaken te consumeren die de tong sterk kleuren.