Genezen door ‘verwarmen’ en ‘verwijderen’

Moxa (bijvoetskruid) produceert een prettige en doordringende warmte op acupunctuurpunten. Het lichaam ervaart dit als voedend en herstellend. Met Cuppen, het plaatsen van glazen bollen op meridianen, is het mogelijk om ziekteverwekkende energie te verwijderen.

Moxa
Naast de klassieke Acupunctuur en TuiNa-therapie passen we in de praktijk ook Moxa-therapie toe. Moxa wordt gemaakt van samengeperste gedroogde bladeren van het bijvoetskruid (artemisia). De behandeling werkt als volgt: we verhitten de moxa en houden deze boven een acupunctuurpunt, boven een meridiaan of op een pijnplek. Zo kunnen we het punt, de energie en de doorbloeding stimuleren. We werken met moxa-staven, losse moxa of met een moxa-lamp. Ook is het mogelijk om koontjes moxa te plaatsen op een acupunctuurnaald.
De meeste mensen vinden dit een prettige therapievorm, omdat de moxa een doordringende warmte afgeeft.

Cuppen
Glazen ‘koppen’ of ‘bollen’ worden op bepaalde meridianen, meridiaanpunten en/of pijnplekken gezet. De cups worden met vuur verwarmd. Het vacuüm dat zo wordt gecreëerd, zorgt ervoor dat de cups zich op de huid vastzuigen. Cuppen is onder meer geschikt voor het opheffen van blokkades, het verwijderen van externe ziekteveroorzakers en het stimuleren van de bloedcirculatie. Cuppen wordt vaak toegepast bij klachten aan het bewegingsapparaat, zoals rug-, nek- en schouderklachten. En bij de aanwezigheid van koude of hitte in het lichaam.