Wat u zelf kunt doen!

Door verstandig te eten en te bewegen en te zorgen voor een goede balans tussen spanning en ontspanning, kunt u zelf veel betekenen voor uw herstel. U bewust ‘zijn’ van de betekenis van uw levensstijl is hierbij cruciaal. Daarom geven wij u ook persoonlijk advies.

Voedingsadvies
In de TCG wordt van oudsher veel aandacht besteed aan de energetische werking van voedingsmiddelen en aan de uitwerking ervan op het individu. In de Huang Di Nei Jing (Klassieke Medische teksten) is er ruime aandacht voor voeding in relatie tot het evenwicht tussen Yin en Yang. Daarbij is zelfs het klimaat van belang. Een hete, droge omgeving is een Yang-klimaat. Dit type klimaat vraagt om Yin-voedsel dat echt thuis hoort in deze gebieden: ananassen, meloenen, sinaasappels, grapefruits en aubergines. In ons klimaat dient u deze zaken dan ook met mate en alleen in geschikte seizoenen te eten. Het is geen toeval dat de wintertijd (Yin) vraagt om boerenkool met worst, bij uitstek Yang-voedsel. Gezonde voeding kan bijdragen aan het in stand houden van de gezondheid en de genezing van ziekten. Voeding beïnvloedt het gestel, de dagelijkse energie en de geestesgesteldheid. Ieder mens heeft een uniek energiesysteem en dus ook een uniek spijsverteringssysteem. Redenen waarom persoonlijk advies van belang kan zijn. De voedingsleer die gebaseerd is op de Traditionele Chinese Geneeswijze kijkt naar de energetische werking van voedingsmiddelen op het individu. De benadering is persoonsgericht. Een voedingsadvies kan daarom deel uitmaken van uw behandeling.

Taiji & Qigong
Taiji Quan is een geneeskunst en een krijgskunst die bewegingen combineert met Qi-circulatie- en ademhalingstechnieken. Het gebruikt de oude Chinese filosofie van Yin en Yang en de theorie van de vijf elementen (Wu Xing) als basis. Het leren van Taiji omvat de integratie van geest, Qi en lichaam. Qigong is de kunst van het bestuderen van Qi. Deze kunst richt zich met name op ademhalingstechnieken en Qi-circulatie, gecombineerd met bewegingen. Uit oude Chinese geschriften over Qigong staat: ‘De oefening is Qigong, ofwel:

  • de Jing (‘basisessentie’) raffineren en transformeren naar Qi;
  • de Qi (‘levensenergie)’ raffineren en transformeren naar Shen en - de Shen (geest) raffineren en leegmaken’.

Taiji en Qigong behoren beide tot de ‘Interne stroming’ ofwel Wudangstijlen. Het zijn kunsten die zich hoofdzakelijk richten op het bewust opbouwen en vrijelijk laten stromen van Qi. Dit doen we met onze wil. Het beoefenen van Taiji en/of Qigong is bevorderlijk voor de fysieke en mentale gezondheid, zowel bij ziekte als in preventieve zin. Bij Ji Yuan Tang kan een therapeut u in sommige situaties Taiji- of Qigong-oefeningen meegeven. U kunt deze thuis doen om zo de behandeling te ondersteunen. Uiteraard kunt u ook kiezen voor het volgen van lessen Taiji en Qigong. Zo kunt u op een regelmatige basis werken aan uw gezondheid.